Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران: حدود یک هفته از اعتراضات مردم خوزستان به مشکل کمبود آب و خشکسالی می گذرد و در این مدت تقریبا تمام کارشناسان و فعالان سیاسی و اجتماعی که در مورد مشکلات خوزستان اظهار نظر کرده اند در یک مورد اتفاق نظر دارند. قریب به اتفاق آنها سدّ سازی های دولت های قبل و انتقال آب از سرچشمه های این استان به فلات مرکزی را عمده دلیل بحران آب در خوزستان می دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حتی فیلم و کلیپ هایی مربوط به سال های قبل دست به دست می شود و از جمله آنها اظهارات جاسم شدیدزاده نماینده مردم اهواز در مجلس ششم است که آن زمان در حضور وزیر وقت نیرو، یعنی حبیب الله بیطرف، هشدار داده بود که «وقتی آب را از سر شاخه های کارون بزرگ به یزد، کرمان، قم، محلات و جاهای مختلف می برید مطمئنا شهرستان های پایین دست در آینده نزدیک با مسائل و بحران های اجتماعی مواجه خواهند شد. میلیاردها تومان هزینه می کنند که آب را از سرشاخه ها بردارند و به این مناطق ببرند. آیا منافع ملی این طور تعریف می شود؟!»

یکی دیگر از این اظهارنظرهایی که اخیرا در فضای مجازی منتشر شده کلیپی از سخنرانی محمدحسین پاپلی یزدی، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، در سال 94 است که تأکید دارد «30 سال تمام، فقط 3 درصد بودجه وزارت نیرو درباره آب زیرزمینی بوده است. برای اینکه شرکت های گردن کلفت مشاور نمی توانستند در آب های زیرزمینی و مدیریت آب های زیرزمینی پروژه های میلیاردی بگیرند، 97 درصد از بودجه به سمت آب های سطحی رفته است.  رفته اند سدّ و شبکه بسازند که میلیاردها پول در آن است و صنایع بزرگی پشت آن جمع شده است».

در گفت و گو با حبیب الله بیطرف، وزیر نیرو در دولت اصلاحات، سعی کردیم پاسخ این ابهامات و دلایل مشکلات امروز خوزستان در زمینه کمبود آب را بپرسیم.

جماران از انتشار دیدگاههای تمامی کارشناسان و صاحبنظران این حوزه استقبال می کند.

 مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با بیطرف را در ادامه می خوانید:

برخی تلاش دارند بگویند مشکل آب خوزستان زمان وزارت شما در دولت آقای خاتمی هم وجود داشته و طرح هایی که در دوره شما اجرا شده ناموفق بوده و این قضیه به وضع کنونی کشیده شده است. نظر شما در این خصوص چیست؟

خیر؛ عملا خلاف این بوده است. بیشترین خدمات به استان خوزستان در میان دولت های قبل و بعد از انقلاب، زمان دولت آقای خاتمی انجام گرفته و سدّهای کرخه، کارون 3، کارون 4، توسعه سدّ شهید عباس پور، سدّ رامشیر، شبکه های آبیاری و زهکشی و نیروگاه حرارتی آبادان زحمات دولت آقای خاتمی است. اگر اینها نبود الآن اصلا خوزستان قابل سکونت نبود.

مشکل امسال که عده ای می خواهند گردن دیگری بیندازند بحث «خشکسالی» است. بارندگی امسال 52 درصد کمتر از سال گذشته و 40 درصد کمتر از متوسط بارندگی سال های گذشته است. یعنی آورد کارون بزرگ که 24 میلیارد متر مکعب در سال است، امسال حدود 14 میلیارد متر مکعب بوده و 10 میلیارد متر مکعب آب کمتری به خوزستان آمده و این امر مهمی است که اگر تا الآن هم اداره شده ناشی از ذخایر سدّها بوده است.

البته این دولت هم خیلی ضعیف عمل کرده و به خاطر اینکه در زمستان کمبود سوخت داشتند آب سدّهای کارون را رها کردند که این آب ها نباید رها می شد. ولی اگر طرح های دولت آقای خاتمی نبود تا کنون دشت های حاصلخیز خوزستان کاملا خشک شده بود.

 

زمان وزارت شما یک سری طرح های آبرسانی مثل «آب حیات» انجام شد که کارشناسان خوزستانی تأکید دارند این طرح هم از جمله طرح های ناموفق و هزینه بی فایده از بیت المال بوده است. نظر شما در این خصوص چیست؟

خیر؛ پروژه انتقال آب از گتوند به آبادان و خرمشهر را داشتیم که اجرا شد و مقداری آب این خط انتقال را به شادگان بردند و آن طرح در حد انتظارات خودش کارآیی داشت و بحران آن موقع را برطرف کرد. اما مدیریت ها در هر مقطعی کاری می کنند که باید ادامه پیدا کند و مدیریت های بعدی هم باید بر همان روال باشند نه اینکه به دنبال کارهای تبلیغاتی بروند و آخر کار بخواهند دیگران را مورد اشاره قرار دهند.

 

برخی از کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل کمبود آب خوزستان انتقال آب این استان به شهرهای مرکزی ایران مثل کرمان، اصفهان و یزد است و در چند روز اخیر مطالب فراوانی در این خصوص گفته و نوشته شده است. نظر شما در خصوص انتقال آب از سرچشمه ها به فلات مرکزی ایران چیست؟

برای نیاز شُرب و تا حدودی صنایع، در برنامه ریزی های بلند مدت کشور انتقال آب حوضه به حوضه مطرح هست و این نه تنها در جنوب ایران بلکه در خیلی از مناطق شمالی و شرقی انجام گرفته و پروژه های انتقال آب گسترده ای در ایران اجرا شده است. انتقال آب از زرینه رود به تبریز، از چاه نیمه به زاهدان، از سدّ دوستی به مشهد با 300 کیلومتر طول لوله و از سدّ کوثر در استان کهگیلویه و بویراحمد به همه شهرهای مسیر از بهبهان تا بندر لنگه در هرمزگان با 760 کیلومتر لوله از جمله این طرح ها است.

 

اگر این آب برای شُرب استفاده شود هیچ کس مشکلی ندارد، اما مشکل آنجا است که برای مصارف صنعتی و کشاورزی آب خوزستان را به مرکز ایران منتقل می کنند.

برای کشاورزی استفاده نمی شود، عمدتا برای شُرب و مقداری هم صنعت است؛ کسانی که گفته اند برای کشاورزی است اشتباه می گویند و جوّسازی است. کارون بزرگ سالیانه 24 میلیارد متر مکعب آورد دارد و مصرف تمامی اراضی کلاس یک و دو و سه کشاورزی و مصارف شُرب و صنعت استان خوزستان به کمتر از 20 میلیارد متر مکعب نیاز دارد و مابقی مازاد است و باید به خلیج فارس برود.

دولت -هم قبل از انقلاب و هم بعد از انقلاب- این را برنامه ریزی کرده است. مجموع طرح های انتقال آب به فلات مرکزی، عمدتا اصفهان، کمتر از یک میلیارد متر مکعب است. ما در کارون بزرگ بیش از 4 میلیارد مازاد آب داریم که هر سال به خلیج فارس می رود. این آب را چه کار کنیم؟ یک میلیارد از آن برای نیاز ضروری فلات مرکزی یعنی استان های اصفهان، کرمان و یزد برنامه ریزی شده که کار خیلی عاقلانه و کارشناسی است و در همه دنیا صورت می گیرد. در دنیا انتقال های آب در فواصل هزار کیلومتری هم صورت گرفته است.

سیاسی کردن بحث کارشناسی و علمی جفای به حق ملت و کشور است و باعث رکود این تصمیمات اساسی می شود. الآن مردم نارضایتی دارند و برخی هم دنبال بهانه می گردند؛ یک روز بنزین، یک روز برق و یک روز آب. من نمی خواهم بگویم آب و برق و بنزین مشکلاتی ندارند، بلکه بحث های امروز ایران سیاسی است.

علت دیگر بحث خشکسالی است. بارندگی امسال 52 درصد از سال گذشته و نزدیک 40 درصد از میانگین سال های گذشته کمتر بوده است. وقتی این مقدار آب کم باشد معلوم است که خشکسالی اثر می کند. در همه کشورها، حتی اروپایی سال های کم باران بخشی از اراضی کشاورزی را نمی کارند و بیمه خسارت می دهد. در ایران باید این برنامه ریزی ها صورت بگیرد نه اینکه در سال «فوق العاده خشک»، همه تصور مصارف ترسالی داشته باشند. مثلا در هیچ جای دنیا هیچ کارشناسی اجازه نمی دهد که در اقلیم های خوزستان و اصفهان برنج بکارند و برنج فقط برای گیلان و مازندران است. متأسفانه امسال در این استان ها به مقدار زیادی برنج کاشته اند.

 

همان طور که اشاره کردید در پشت سدّ کرخه خشکسالی است. اما در دو سه روز اخیر خروجی سدّ کرخه افزایش پیدا کرده است. به نظر شما این موضوع در دو سه ماه آینده خوزستان را با مشکل جدی تر از امروز مواجه نمی کند؟

قطعا این کار را می کند. تحت فشار سیاسی مدیریت برنامه ریزی مصرف آب را به هم زده اند. کما اینکه در زمستان سال گذشته هم با اینکه خشکسالی بوده ولی آب سدّهای کارون را برای تولید برق باز کردند. این کار اشتباهی بوده است. تصمیمات اشتباه و برنامه ریزی هایی که مقداری تحت فشارهای اجتماعی و سیاسی صورت می گیرد، کار را خراب می کند. به جای اینکه به مردم بگویند امسال به دلیل خشکسالی تولید برق آبی محدود است و باید در زمان های پیک تابستان انجام بگیرد، این اشتباهات وجود داشته است.

الآن مردم از هر جهت ناراضی هستند و سر هر مسأله یک معضل اجتماعی پیش می آید و جریان های ضد انقلاب هم دنبال ایجاد شکاف در بین اقشار و استان های کشور هستند. این برنامه ریزی های دشمنان را هم باید در نظر گرفت و کاری نکرد که آنها به اهدافشان برسند و مردم ایران هم دلگیر شوند و ناراحتی آنها شدت پیدا کند.

منبع: جماران

کلیدواژه: سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 حبیب الله بیطرف مشکلات مردم خوزستان مشکل مردم خوزستان اعتراضات مردم خوزستان وزیر نیرو دولت اصلاحات وزیر نیرو دولت خاتمی سهام عدالت انتخابات 1400 ویروس کرونا لایحه بودجه 1400 لیگ برتر 99 میلیارد متر مکعب دولت آقای خاتمی برنامه ریزی ها انتقال آب فلات مرکزی انتقال آب یک میلیارد کارون بزرگ آب خوزستان نظر شما طرح ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۰۰۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق ۶۷ مصوبه سفر اول رییس جمهور به مرکزی

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: استان مرکزی جمعه ۳۱ تیرماه سال ۱۴۰۱ میزبان حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی در قالب بیست و نهمین سفر استانی دولت مردمی بود که رهاورد این سفر ۲۲۸ مصوبه بود.

یکی از اقداماتی که دولت سیزدهم در سفرهای استانی به آن اهتمام داشته شناسایی پروژه‌های کلان استانی نیمه تمام و تکمیل نشده است که با بررسی کارشناسی زوایای این پروژه‌ها و تزریق منابع مالی کافی اقدام به تکمیل و راه اندازی این پروژه‌ها می‌شود که در این راستا رهاورد دور نخست سفر رئیس جمهور و هیأت همراه به سرزمین آفتاب تاکنون ۶۷ مصوبه با تزریق بیش از هزار و ۷۶۹ میلیارد تومان اعتبار محقق شده است.

اعتبار ۴۰۰ میلیارد تومانی برای تکمیل پروژه بیمارستان ولیعصر اراک

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: عملیات اجرایی پروژه بیمارستان ولیعصر (عج) اراک از ۱۸ سال گذشته کلید خورده و در واقع به یک پروژه تاریخی تبدیل شده و امید است که تکمیل آن در اسرع وقت هدیه‌ای از جانب دولت سیزدهم به مردم باشد.

علی اکبر اسدی افزود: پروژه بیمارستان ولیعصر (عج) فقط مختص استان مرکزی نیست و به واسطه داشتن همه بخش‌های پزشکی می‌تواند به چند استان مجاور نیز خدمات رسانی کند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی گفت: با روی کارآمدن دولت سیزدهم پیشرفت فیزیکی این طرح ۵۰ درصد بود اما با تلاش‌های صورت گرفته از سوی مسؤولان استانی، وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی و با بهره گیری از اعتبارات مصوب ۴۰۰ میلیارد تومانی دور اول سفر رئیس جمهور به اراک، اکنون بالای ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در آینده نزدیک به بهره برداری می‌رسد.

وی با بیان اینکه زیربنای این طرح ۵۵ هزار مترمربع در ۱۳ طبقه و دارای ظرفیت ۴۷۰ تخت است، گفت: این بیمارستان با ظرفیت‌های صنعتی قابل توجه در مراحل پایانی قرار دارد و به طور حتم برخی استان‌های همجوار نیز از این ظرفیت بهره گیری می‌کنند.

اسدی بیان کرد: با توجه به اینکه این طرح دولتی و منابع آن از ابتدا از سوی دولت تأمین شده است به طور حتم دولت سیزدهم نیز در راستای تکمیل و تأمین اعتبار این طرح از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند.

افتتاح پروژه آبرسانی چشمه هفتیان تفرش

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی در ادامه با اشاره به افتتاح یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های استان مرکزی از محل اعتبارات گفت: پروژه آبرسانی به شهر تفرش و ۴۰ روستا از چشمه هفتیان از مهمترین طرح‌های آبرسانی کشور محسوب می‌شود که شهر تفرش و ۴۰ روستای مسیر خط انتقال را تا افق ۱۴۲۰ آبرسانی می‌کند.

اسدی گفت: این طرح به عنوان یکی از ابرپروژه‌های عمرانی استان مرکزی به صورت شبانه‌روزی انجام شد که اکنون این پروژه تکمیل و آب وارد شهر شده و افتتاح رسمی آن با حضور رئیس جمهور در استان مرکزی افتتاح می‌شود.

گفتنی است در دور نخست سفر رئیس جمهور به استان مرکزی، تمامی اعتبار اجرای طرح اصلی به مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان تا پایان سال ۱۴۰۲ مصوب و تأمین شد.

افتتاح ابر پروژه‌های مرکزی در سفر ریاست جمهوری

در این میان استاندار مرکزی با اشاره به افتتاح بیمارستان حضرت فاطمه زهرا (س) خمین در دولت سیزدهم گفت: بیمارستان زنان و زایمان سینا آشتیانی شهر اراک، بیمارستانی فوق تخصصی و بسیار مدرن است که تقدیم بانوان استان می‌شود و جایگزین بیمارستان حدوداً ۶۰ ساله طالقانی می‌شود.

فرزاد مخلص‌الائمه با اشاره به اجرای پروژه‌هایی در حوزه محورهای مواصلاتی، آبرسانی، مجتمع‌های فرهنگی و مدرسه سازی در استان مرکزی گفت: چنانچه قرار بود تخصیص منابع مالی این پروژه‌ها به روال گذشته انجام شود سال بهره برداری بسیاری از آنها به ۱۴۳۰ می‌رسید.

وی با بیان اینکه نهضت اتمام پروژه‌های نیمه تمام در استان قابل قبول بوده است، گفت: در تاریخ استان مرکزی تا دولت سیزدهم سابقه نداشته که پروژه‌ای به صورت شبانه روزی در حال اجرا باشد و با جدیت مورد پیگیری است.

وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی بیمارستان ۱۲۰ تختخوابی شازند گفت: دولت‌ها و حکومت‌ها وظیفه تأمین و تضمین مقوله‌هایی چون امنیت، رفاه، عدالت، آزادی و هدایت را دارد و پروژه بیمارستان شازند نیز موضوعاتی چون رفاه، توسعه عدالت، دسترسی به زیرساخت‌های بهداشت و درمان و امنیت و سلامت هدف قرار داده است و باید اذعان کرد که کلنگ زنی پروژه بیمارستان شازند در سال‌های گذشته زده شد، اما هیچ گونه اقدامی برای آن صورت نگرفت و در دولت سیزدهم عملیات اجرایی این پروژه کلید خورد.

استاندار مرکزی بیان کرد: به زودی با اتمام چند پروژه نیمه تمام سنواتی، مانند بیمارستان ولیعصر (عج) اراک که کار احداث آن بیش از ۱۷ سال زمان برده، خدمات دهی به مردم افزایش می‌یابد و بیمارستان به بهره برداری می‌رسد همچنین فاز سوم بیمارستان آیت الله خوانساری و بیمارستان زنان و زایمان پس از سال‌ها در سال جاری بهره برداری خواهد شد.

مخلص الائمه با اشاره به اختصاص اعتبارات سفر دور اول رئیس جمهور اظهار کرد: در حوزه ایجاد و بهسازی کانال‌های آبیاری ۱۸۰ میلیارد تومان، آبیاری تحت فشار و سامانه نوین آبیاری ۱۷۰ میلیارد تومان، لایروبی و مرمت قنوات ۲۵۰ میلیارد تومان، تجهیز و نوسازی اراضی سنتی ۲۰ میلیارد تومان، تجهیز و نوسازی اراضی نوین ۵۰ میلیارد تومان، ایجاد و بهسازی چند مورد کانال‌های آبی از جمله کانال زیردست سد الغدیر ۱۲۵ میلیارد تومان، مرمت و نگهداری سدهای خاکی حدود ۹۰ میلیارد تومان و عملیات آب و خاک در تعاونی‌های تولید و تشکل‌های کشاورزی ۵۰ میلیارد تومان اختصاص یافته است.

۲۲۸ مصوبه دور نخست سفر حجت الاسلام رئیسی به سرزمین آفتاب

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص مصوبات سفر ریاست جمهوری به استان مرکزی اظهار کرد: سفر رئیس جمهور و هیأت همراه به استان مرکزی ۲۲۸ مصوبه داشت که شامل ۲۱۳ مصوبه بودجه‌ای و ۱۵ مصوبه غیر بودجه‌ای است.

نوربخش عسکری افزود: میزان اعتبارات مصوب ۳ ساله سفر، ۱۱ هزار و ۴۶۰ و نیم میلیارد تومان و میزان تسهیلات مصوب در این بازه زمانی ۱۷ هزار و ۲۸۱ و نیم میلیارد تومان اختصاص یافت.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مرکزی گفت: مجموع اعتبار و تسهیلات مصوب سفر رئیس جمهور به استان مرکزی ۲۸ هزار و ۷۴۲ میلیارد تومان در بازه زمانی سه ساله (۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳) است.

وی تصریح کرد: تاکنون ۶۷ مصوبه با اعتبار یک هزار و ۷۶۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان و میزان تسهیلات ۱۵ هزار و ۴۵۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، اقدام صورت گرفته و ۱۶۱ مصوبه در دست اجرا است.

عسکری بیان کرد: اعتبار پرداختی از محل مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت ۹۶ میلیارد تومان؛ اعتبار پرداختی سال ۱۴۰۱ تعهد سازمان برنامه و بودجه کشور و استان ۲ هزار و ۱۶۶ میلیارد تومان و اعتبار پرداختی از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور در سال گذشته یک هزار و ۹۶۲ میلیارد تومان بوده است.

وی با اشاره به پیشرفت ۶۲ درصدی مصوبات سفر رئیس جمهور تا پایان اسفند سال گذشته تاکید کرد: پیشرفت فیزیکی مصوبات آموزش و پرورش ۷۵ درصد، بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ۶۹ درصد، فرهنگ و هنر ۶۵ درصد، آموزش عالی ۵۷ درصد، وزارت نیرو ۵۹ درصد، راه و شهرسازی ۵۷ درصد و ورزش و جوانان ۵۱ درصد بوده است.

عسکری تاکید کرد: پرداخت تسهیلات به طرح‌های اقتصادی و ازدواج جوانان نیز ۸۹ درصد بوده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مرکزی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۱، ۵ هزار و ۱۱۳ میلیارد تومان، در سال گذشته ۴ هزار و ۲۹۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و در سال جاری ۲ هزار و ۵۳ میلیارد تومان برای اجرایی شدن مصوبات سفر رئیس جمهور به استان مصوب شد.

گره گشایی از مشکلات اقتصادی مردم رویکرد محوری دولت سیزدهم

روند سفرهای استانی حجت الاسلام رئیسی به گونه‌ای است که در پایان سفر هر استان، بسیاری از مردم به رفع مشکلات موجود در استان و گشایش گره‌های معیشتی خود از جمله احیای واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد و همچنین رفع مشکلات فعالیت‌های اقتصادی امیدوار می‌شوند.

همچنین در سفرهای استانی علاوه بر در نظر گرفتن بودجه برای مصوبات همان سفر و تخصیص منابع در نظر گرفته شده برای پروژه‌های عمرانی، بانک‌ها نیز مکلف به پرداخت تسهیلات مورد نیاز مردم و به ویژه صنایع می‌شوند که امید است در دور دوم سفر مدیریت ارشد اجرایی کشور به سرزمین آفتاب در فصل بهار، شاهد بهره برداری شمار زیادی از ابر پروژه‌های استان مرکزی باشیم و اعتبارات مناسبی از سوی دولت انقلابی و جهادی سیزدهم برای تکمیل و افتتاح دیگر پروژه‌های عمرانی ناتمام تزریق شود.

کد خبر 6092228

دیگر خبرها

  • تحقق ۶۷ مصوبه سفر اول رییس جمهور به مرکزی
  • عکس‌| واکنش محسن فروزان به انتقادات استقلالی‌ها
  • برنامه‌ریزی برای تکمیل زیرساخت‌های ارتباطی اردبیل
  • پیشتازی قزوین در مولدسازی دارایی‌های مازاد
  • چالش عربستان با تداوم پروژه نئوم
  • برداشت از فاز ۱۱ تا پایان دولت به ۳۰ میلیون متر مکعب می رسد
  • دریاچه ارومیه برای تثبیت وضعیت به ۶ میلیارد متر مکعب آب نیاز دارد
  • نیاز روزانه به ۱۵۰۰ اهداکننده خون در تهران / ثبت اطلاعات گروه‌های خونی نادر برای مواقع ضروری
  • افزایش ۹ برابری توزیع عوارض بین شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان یزد
  • به زودی؛ آغاز خدمات دهی اتوبوس‌های عمومی به شهروندان کارون+فیلم